Olej z rokitnika

Olej z rokitnika tłoczony na zimno jest cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, flawonoidów oraz beta-karotenu, którego zawartość jest tak wysoka, że nadaje mu głęboką pomarańczową niemal karminową barwę. Beta- karoten jest prekursorem witaminy A, chroniącym skórę przed działaniem promieni słonecznych UV, powstawaniem przebarwień i zmarszczek. Olej z rokitnika wykazuje właściwości łagodzące, przeciwzapalne, regenerujące. Wpływa pozytywnie na koloryt skóry, łagodzi skórę po opalaniu. Wspomaga leczenie egzemy uzupełniając działanie leków. W połączeniu z lekkimi olejami może być stosowany do pielęgnacji cery trądzikowej, tłustej i mieszanej. Jest chętnie stosowany w kosmetykach do cery dojrzałej, naczyniowej i suchej. Zmiękcza i uelastycznia skórę, dlatego można go stosować do pielęgnacji blizn i rozstępów.